اطفاء حریق

هنگام وقوع آتش‌سوزی آنچه مهم است، تشخیص سریع محل وقوع آن و سپس اطفاء و مهار آن می‌باشد. در ذیل به نکاتی اشاره می نماییم که آشنایی با آن می تواند جهت پروژه های اطفاء حریق بسیار موثر باشد:

هیچکدام از سیستمهای اطفاءحریق از پیش آماده نمی‌باشد بلکه با توجه به خواستها و نیازها و همچنین موازین و استانداردهای مربوطه طراحی و اجرا می‌گردد، بدین ترتیب همواره سعی میشود تا خطر و ریسک‌پذیری به حداقل سطح ممکن برسدسیستمی که در حال حاضر در تمامی کشورهای توسعه یافته و همچنین بسیاری از کشورهای در حال توسعه در حال جایگزینی با سیستم‌های پیشین می‌باشد که عاری از نقاط ضعف و نقایص سیستمهای قدیمی می‌باشد. از حوادثی که در این باره میتوان به آن اشاره نمود حادثه حریق در مترو بوداپست می باشد که در این حادثه گاز CO2 نتوانست به‌درستی آتش را اطفا نماید و یا در حادثه دیگری در یک Cable Tunnel گاز CO2نشت و به علت سنگینی این گاز از طریق یکی از کانالها ی مربوط به کابلهای برق به مسافتی دروتر منتقل شد که در محلی بسیار دور تر باعث مرگ چند کارگر شد.در این مقاله که از نوع تحلیلی و مقایسه ای می باشد سعی برآن شده است تا با بررسی سیستمهای اطفا حریق واتر میست، FM200 و پایروژن آیروسل به نتیجه گیری برای انتخاب سیستم برتر پرداخته و این نتیجه را بعنوان پیشنهاد جهت افزایش سطح ایمنی در حریق در متروی تهران ارایه نماییم.

انــواع مـواد اطفــایی :

آب : استفاده از آب برای کنترل حریق ساده ترین ودرعین حال موثرترین روشی است که تمام افراد با آن آشنا می باشند . لیکن به همان اندازه که استفاده از آب می تواند در خاموش کردن آتش مفید باشد ، استفاده نابجا از آن نیز می تواند موجب ایجاد مخاطره و گسترش حریق یا خسارت بعدی گردد.

کــف ( فـوم ) : کف های مورد مصرف دراطفاء حریق که آنواع پروتئینی آن از تخمیر آلایش های دامی غیر خوراکی نظیر : خون ، دو ، شاخ ، پشم و … وانواع شیمیایی آن از ترکیب برخی مواد شیمیایی خاص تهیه می شود، در هنگام پاشیده شدن توسط سر لوله کفساز باهوا وآب مخلوط شده وحباب ایجاد می نماید . فراونی گسترش کف در هنگام استفاده ، می تواند روی حریق را پوشانده ومانع رسیدن اکسیژن وصعود گازهای ناشی از حریق می گردد . نکته مهم در استفاده از کف ؤ توسعه خوب آن وپخش شدن روی سطح ماده مشتعل مخصوصاَ مایعات قابل اتعال بدلیل سبکی آنها می شود .

پودرهای شیمیایی : استفاده از برخی از مواد شیمیایی که معمولاَ دارای بنیان کربنات ، سولفات یا فسفات می باشند ، یکی از راه های متداول وساده برای خاموش کردن آتش از طریق خفه کردن آن است . این ترکیبات براحتی برای اطفاء انواع حریق C,B,A بکار می روند . به همین دلیل در استفاده های عمومی معمولاَ این خاموش کننده ها توصیه می شوند . پودر شیمیایی روی حریق پاشیده شده و باعث پوشاندن آتش وجلوگیری از رسیدن اکسیژن می گردد. پودرها در حرارت بالای 60 درجه سانتی گراد پایداری خوبی ندارند و امکان چسبندگی آنها در کپسول زیاد می گردد . ابعاد ذرات پودر بسته به نوع مواد و شرکت سازنده حدوداَ 75-100 میکرن است که هرچه قطر ذرات ریز تر باشد ، موثرتراست . پودر شیمیایی تحت فشار ازت یا CO2 در سطح قاعده حریق به صورت جارویی پاشیده شده ودر صورتی که افراد آموزش کافی دیده باشد ، براحتی آتش را خاموش می نمایند.

پودر شیمیایی آنچنان که باید برای حریق دسته A کاربرد ندارد ، چرا که بدلیل نفوذ پذیری در جامدات ، نمی تواند به عمق آنها ورود واز داخل آنها را خاموش نماید . به همین دلیل می بایست بعد از استفاده از مواد اطفایی پودری ، باپاشش آب از برگشت شعله پیشگیری کرد . مگراینکه مواد درحال اشتعال پربها باشند یا استفاده از آب ماهیت آنها را تغییر دهد .

پودر 100 درصد خشک :‌ این پودر برای خاموش کردن حریق فلزات قابل اشتعال مانند :‌ سدیم ، پتاسیم ، منیزیم ومانند آن بکار می رود وبیشترین مکان مصرف آنها آزمایشگاه ها است .

گـــاز CO2 : دی اکسید کربن گازی است غیر قابل احتراق ، بی بو ، غیر رسمی وسنگین تر از هوا که داری چگالی 5/1 بوده وهادی الکتریسته نیست . مکانیسم عمل آن هنگام حریق به سه صورت است : ابتدا با تشکیل یک لایه سنگین مقاوم در مقابل عبور هوا ، آتش را خفه می کند ، سپس اکسیژن هوای اطراف حریق راکاهش ونهایتاَ آتش را سرد می کند .

یکی از خصوصیات مهم گاز CO2 این است که باعث ایراد خسرت به مواد موجود در محیط حریق نمی شود . لذا در مواردی که مواد باارزش دچار حریق می شوند ، مناسب تر از آب است .CO2 برای حریق های الکتریکی والکترونیکی بسیار مناسب است.زیرا تا حدودی بدلیل هدایت برق وخصوصا حذف مواد خاموش کننده باقیمانده ، باعث اتصالی یا خرابی در قطعات حساس نمی گردد. لیکن هنگام استفاده ، بدلیل جایگزین شدن با اکسیژن محیط ، می تواند موجب خفگی فرد اطفاگر وساکنین گردد. همچنین در فضای روباز ودارای تهویه نیز چون نمی تواند جایگزین کامل اکسیژن محیط شود از قابلیت اطفاء کامل این حریق ها برخوردار نیست .

ترکیبات هالوژنه ( هالون ) : مواد هالوژنه از مشتقات CH4 یا C2H6 می باشند که جایگزین یک یا چند عنصر هالوژنه شامل (I.BR.C1.F ) شده اند . هالون ها در هنگام اطفاء بدون بجای گذاشتن اثرات تخریبی وباقیمانده بروی مواد ودستگاه ها می تونند بطور بسیار موثری ایفای نقش نمایند . مکانیسم اثر هالون ها تا حدودی مشابه CO2 بوده و چون سنگین تر از هوا هستند ، می توانند به سرعت روی حریق را پوشانده ومانع رسیدن اکسیژن گردند. بعلاوه پاشش این مواد برروی حریق می تواند باعث رقیق شدن اکسیژن هوای اطراف حریق شده وآن را مهار نماید . این مواد به نسبت افزایش حجم هنگام تغییر فاز از حالت مایع به بخار بیش از 3 برابر افزایش حجم بیشتری نسبت به دی اکسد کربن پیدا می کنند .

به همین دلیل در وزن مساوی ، قدرت خاموش کنندگی آنها 3-2 برابر CO2 می باشد . هالون ها می توانند در هنگام مجاورت با آتش از سرعت واکنش های زنجیره ای بکاهند وبصورت موثری آتش را مهار نمایند .

گرچه مدت هاست که استفاده از هالون ها بدلیل تاثیرات نا مطلوب آنها برروی لایه ازون و محیط زیست ، منسوخ وممنوع گردیده ، لیکن اخیراَ برخی شرکت ها با ایجاد تغییراتی در بنیان مولکولی آنها ، کپسول هایی را به بازار ارائه داد ه اند که به نسبت حجم و وزن کم ، ضمن تاثیر گذاری بسیار عالی در اطفاء حریق ها ، تاثیرات مخرب زیست محیطی ندارند .

خاموش کننده های جدید هالون برای مکان های محتوی تجهیزات یا مواد قابل اشتعال مهم و حساس مانند : دستگاه های الکترونیکی والکتریکی ، جامدات پر ارزش ، اسناد ، دیسپاچینگ ها ، مراکز مخابراتی ومانند آنها کاربرد زیادی دارند.

سیستمWater Mist

آب از تاثیرگذارترین عنصر در زندگی بشر می­باشد، خصوصیات منحصر به فرد این ماده حیات بخش سبب حضور آن در اکثر پیشرفت­های علمی و دست­آوردهای بشر گردیده. از دیر باز تاکنون آب از اصلی ترین عوامل اطفا حریق محسوب می­شود، در طی سال­های طولانی این ماده به شکل­های گوناگون در زمینه اطفا مورد استفاده قرار گرفته است. از جمله مواردی که در این مقاله به آن می­پردازیم سیستم Water mist می­باشد. این سیستم از جمله سیستم های جایگزین هالون ها محسوب میشود که دارای برتری های فنی و نکات مثبت زیست محیطی نسبت به سایر سیستم های موجود می­باشد.

اساس کار سیستم Water mist همانگونه که از نامش برمی­آید بر اساس تولید غبار آب (مانند مه) می­باشد که به صورت تولید ذرات ریز آب در محیط تحت حفاظت عمل می­کند. قطر این ذرات در این سیستم بین 300 تا 1000 میکرون می­باشد،این در حالی می باشد که قطر ذرات آب در سیستم افشانه­ای عملکرد این سیستم همانند سیستم افشانه­ای می­باشد (شکل 1).در این سیستم آب با فشار بالایی که توسط واحد تامین فشار تولید می­شود در شبکه توزیع می­گردد،فشار بالای تولید شده سبب تخلیه آب از نازل به صورت ذرات بسیار ریز می باشد که گویی به پودر تبدیل شده اند این ویژگی در سیستم Water mist سبب می­شود که آب متفاوت با حالت معمول خود رفتار کند در این حالت آب ویژگی سرد کنندگی خود را دارا می­باشد اما به دلیل وضعیت پیش آمده و تبدیل شدن به پودر در فضای تخلیه شده به طور کامل پخش می­شود که در این حالت پوششی در اطراف حریق تشکیل می­دهد که مانع از رسیدن اکسیژن به حریق می­شود در این حالت خاصیت جذب حرارت توسط ذرات آب بیش از حالت معمول آن می­باشد. از مهمترین تغییراتی که در این حالت رخ می­دهد عدم اثر خیس کنندگی و مرطوبیت بر روی محیط و اشیا می­باشد.

این ویژگی Water mist سبب استفاده این سیستم در موارد متعدد و متنوعی شده است که از آن مورد می­توان به موارد زیر اشاره کرد :

اتاق کامپیوتر، اتاق سرور، اتاق مرکز ارتباطات و تلفن، موزه ها، محل نگهداری آشیا باستانی گچ بری ،سفالی، کتابخانه ها، رستوران ها، هتل ها، قسمت بار و تجهیزات کنترلی هواپیما، حفاظت از کشتی ها و استفاده در سازه ها و تجهیزات فرا ساحلی.

همانگونه که از تنوع کاربرد این سیستم پیدا می باشد Water mist توانایی ربودن گوی سبقت را در عرصه رقابت سیستم اطفا حریق را دارد.از جمله مزیت های زیست محیطی سیستم اطفا Water mist علاوه بر عدم ایجاد آلودگی بر محیط تحت حفاظت، هیچ گونه اثرمخربی بر لایه ازون نمی گذارد و همچنین ضریب مربوط به گرمایش زمین (GWP) صفر می­باشد، در واقع Water mist از سیستم های اطفا حریق دوست دار محیط زیست به شمار می­آید.

سیستم Water mist از اجزای مختلفی تشکیل شده است که شامل موارد زیر می باشد :

1) واحد تولید فشار
2) سیستم تصفیه و رسوب گیر
3) لوله کشی و نصب نازل در فضای تحت حفاظت
4) سیستم کنترل پنلی برای اعلام حریق و فعال سازی سیستم در حالت خشک

واحد تولید فشار
مهمترین قسمت سیستم Water mist واحد تولید تولید فشار می­باشد که سبب وجه تمایز سیستم Water mist با سیستم افشانه­ای شده است، فشار کاری برای سیستم در 3 رده دسته بندی می­شود که عبارت است از محدوده P<30 bar ، 60

<30 ،P>60 می­باشد، که سیستم Water mist بهترین کارآیی خود را در حالت سوم که پرفشار می­باشد از خود نشان می­دهد. نحوه تامین فشار برای سیستم توسط 2 روش امکان پذیر می­باشد که به شرح زیر می­باشند.

a) تولید فشار توسط کپسول گاز پرفشار
b) تولید فشار توسط واحد پمپ
تولید فشار توسط کپسول گاز پرفشار
این سیستم با استفاده از دو نوع کپسول طراحی و ارایه می­گردد، یکی شامل آب و دیگری شامل گاز پرفشار (گاز نیتروژن با فشار 230 bar ) می­باشد که کپسول گاز به آب متصل است و توسط رگلاتوری فشار آن مطابق خواست طراح برای تخلیه در یک بازه زمانی معین تنظیم و تعدیل می­گردد(شکل 2). اساس کار این سیستم به این گونه است که پس از اعلام حریق توسط سیستم کنترل پنلی فرمان جهت تخلیه عامل اطفا کننده صادر می­گردد دراین هنگام گاز نیتروژن به داخل سیلندر آب تزریق می­گردد و همزمان شیر الکتریکی واقع بر ابتدای شبکه لوله­کشی باز می­شود و عمل تزریق آب به شبکه و در نهایت تخلیه آن با فشار و سرعت بالا صورت می­پذیرد.

تولید فشار توسط واحد پمپ
به منظور تولید فشار توسط پمپ نیاز به طراحی و تجهیز مخزن ذخیره آب می باشد که بر اساس حجم محیط و مواد موجود در آن و خطرپذیری محیط تحت حفاظت محاسبه می­شود(شکل 3). از آنجایی که مخزن و واحد پمپ نیاز به در نظر گرفتن فضا دارد لذا این سیستم برای فضاهای با حجم بالا مورد استفاده قرار می­گیرد.
از جمله مزیت های استفاده از سیستم پمپ می توان به اجرای سیستم اطفا Water mist به صورت سیستم تر یا خشک اشاره نمود .که هر کدام از مزیت های خاص خود برخوردار می­باشد .

سیستم تصفیه و رسوب گیر
از آنجایی که نازل های مورد استفاده در سیستم دارای روزنه بسیار کوچکی می باشند لذا آب مورد استفاده در سیستم Water mist باید از خلوص بالایی برخوردار باشد و در شبکه توزیع رسوبی برجا نگذارد، از همین رو آب مقطر در این سیستم مورد استفاده قرار میگیرد و در مورد سیستم مجهز به واحد پمپ استفاده از فیلتر ضروری میباشد.

سیستم کنترل پنلی برای اعلام حریق و فعال سازی سیستم در حالت خشک
سیستم اعلام حریق برای سیستم Water mist همانند سایر سیستم ها متشکل از یک کنترل پنل، دتکتورهای کاشف حریق که عبارتند دتکتور شعله، دتکتور دود، دتکتور حرارت، دتکتور دود و حرارت، دتکتور گاز(CO، بوتان، پروپان،....)، آژیر اعلام خطر، فلاشر و چراغ خطر، شستی های اعلام دستی میباشد. اما کنترل پنلی که دارای بورد کنترلی سیستم اطفا باشد در سیستم Water mist خشک کاربرد دارد که در این سیستم نازل ها به صورت باز مورد استفاده قرار می گیرند و در صورت وقوع حریق در زونهای مشخص شده سیستم فعال شده و وارد عمل میگردد.

سیستم اطفاFM200

گاز FM200 به عنوان جایگزین هالونها در صنعت اطفا حریق عرضه شد و مشکلاتی را که هالونها برای محیط زیست ایجاد می کردند را ندارد، گازهای خانواده هالون پس از انتشار در محیط به دلیل پایداری بالا در لایه های بالایی جو نفوذ نموده و در قسمت بالایی جو اشعه های خورشید و کیهانی از قدرت بالایی برخوردار میباشند. از جمله این اشعه ها می توان به اشعه ماوراء بنفش اشاره نمود. هالون ها تحت تاثیر اشعه ماوراء بنفش پایداری خود را از دست میدهند به عنوان مثال معروف ترین گاز خانواده هالون Halon1301 می باشد که به نام Bromotrifluoromethaneمیباشد تحت تاثیر اشعه ماوراءبنفش پایداری ترکیب حاضر را از دست داده و پیوند عنصر برم با کربن موجود در ترکیب از هم می شکند و برم آزاد شده با اکسیژن ترکیبی در ازن واکنش میدهد، از این رو با شکسته شدن پیوند اکسیژن در ترکیب ازن لایه ازن مجود در جو دچار تخریب میشود.گاز FM200 جایگزین شده دارای پایداری همانند هالونها میباشد و نسبت به تجزیه پذیری در لایه های بالایی جو و واکنش با ازن موجود در جو مقاوم مقاوم میباشد.از ویژگی های FM200 میتوان به موارد زیر اشاره کرد.

نحوه عملکرد FM200 بر روی حریق گاز FM200 قابلیت اطفا در کلاس های حریق A,B,C,D,E را دارا میباشد و به طور گسترده در اطفا کلاس E که مربوط به تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی میباشد و نحوه عملکرد آن به صورت سیلابی در محیط تحت حفاظت میباشد و با پرکردن محیط تحت حفاظت و رقیق کردن اکسیژن محیط و نیز شکستن زنجیره حریق عمل اطفا را صورت میدهد، از آنجایی که گاز FM200 یک گاز گران قیمت میباشد لذا در مواردی که حجم کمی تحت پوشش باشد مقرون به استفاده میباشد.
اجرای سیستم FM200 برای اتاق های سرور، اتاق کامپیوتر، دیتا سنتر و ... نیاز به اجرای لوله کشی برای سایت مورد نظر میباشد که از جمله ملزومات دیگر اجرای این سیستم مهار کردن سیلندرها توسط براکت میباشد که به دلیل مسایل فنی و ویژگی گاز FM200 ،کپسولهای مورد استفاده باید در نزدیکی محل حریق و عمدتا در داخل اتاق سرور، اتاق کامپیوتر... قرار داده میشود .که از نواقص این سیستم به شمار می رود، همچنین از سایر تجهیزات مورد استفاده در این سیستم اطفا می توان به شیر برقی فعال ساز یا سیلندر فرمان دهنده جهت فعال شدن سیستم اطفا، شیلنگ های فشار قوی تخلیه و نازل های مخصوص برای تخلیه در محیط تحت حفاظت اشاره کرد.
سیستم اطفا FM200 طراحی شده برای فعال شدن و وارد شدن به مرحله اطفا نیازمند فعال سازی سیستم توسط سیستم کشف و اعلام حریق دارد که این سیستم یک سیستم کنترل پنلی با تجهیزات مربوط به کشف حریق که به صورت کاشف دود، کاشف حرارت،کاشف دود و حرارت و شستی های دستی اعلام حریق، اطفا حریق(تخلیه کپسولها) و عدم اطفا حریق(عدم تخلیه کپسولها)میباشد.


بر اساس فاکتورهای طراحی ممکن است کپسول های FM200 در محیط حریق قرار بگیرند که در این حالت باید جهت خنک نگه داشتن کپسولها تدابیری در نظر گرفته شود. زیرا بر اثر حرارت بالای حریق احتمال انفجار کپسول ها وجود دارد.طراحی، اجرا، تست و نگهداری سیستم بر اساس استاندارد NFPA میباشد کد مربوط به سیال FM200 مربوط به قسمت clean agent میباشد که کد NFPA 2001 مربوط به آن می باشد.
سیلندرهای طراحی و ساخته شده و توسط کمپانیهای تولید کننده باید مطابق با D.O.T. Specification4BW500یا 4BA500باشد.فشار گاز FM200 درون این کپسولها توسط شارژ گاز نیتروژن تا فشار 25 بار در دمای 21 درجه سانتی گراد تامین میگردد.

نکته: در برخورد سیال FM200 با چشم باید سریعا چشم را با آب گرم شست و حداقل به مدت 15 دقیقه چشم را باز نگه داشت، تا معاینه توسط چشم پزشک صورت پذیرد.

شرح سیستم پایروژن آیرسول:

سیستم نوین اطفاء حریق پودر و گاز قابلیت های بسیار زیادی جهت اطفا حریق از نوع کلاس A,B,C,E,F را دارا می باشد و تابه امروز تنها سیستم موجود در دنیا میباشد که می تواند 5 کلاس حریق را اطفا نماید این سیستم برای اولین بار در مرکز تحقیقاتی فضایی روسیه(سویوز) ابداع و در بخش های مختلف پایگاه های فضایی نصب گردید. در تکنولوژی فضایی همیشه باید بهترین ها را به کار گرفت چون در هنگام عمل و کارآیی شانس دوبار امتحان کردن وجود ندارد به همین دلیل پرسنل سیستم ها و محصولات به کار گرفته شده باید بهترین باشد اطفا کننده آیروسول چنین محصولی می باشد. پس از ممنوعیت استفاده از گاز هالون که یکی از موثرترین گازهای اطفاکننده حریق شناخته می شود هیچ نوع گازی تاکنون به این مقدار قابلیت های گاز هالون را از خود نشان نداده است این راهکار موثرترین نوع اطفاکننده ی حریق شناخته شده تا امروز است این سیستم قابلیت اطفاکنندگی حریق تا سه برابر گاز هالون را دارا است و نیازی به سیلندرهای تحت فشار ندارد.

استفاده از سیستم اطفاء حریق پودر و گاز آیروسول جهت مصارف گوناگون صنعتی و نظامی در کشورهای پیشرفته صنعتی بسیار متداول شده و هر روزه تعداد بیشتری از موسسات استاندارد جهانی این سیستم را مورد تایید قرار می دهند. موسسه NFPA با تشکیل دادن کمیته فنی مرکب از متخصصین این رشته استانداردی خاص برای این نوع سیستم اطفاء بنام Fixed Aerosol Extinguishing Systems را ارائه کرده و کد آن 2010 می باشد و نسخه نهایی تصویب شده آن در سال 2005 منتشر گردید. همچنین استاندارد اتحادیه اروپا نیز تهیه شده است و این سیستم دارای استاندارد فوق نیز می باشد. سایر استانداردهای اخذ شده عبارتند از: EPA آمریکا، RINA ایتالیا، SSL ، UL، Active Fire، 4487:1997 AS/NZS استرالیا و نیوزیلند، استاندارد IP در برابر خوردگی و ویبره.

این سیستم که در واقع انقلابی در صنعت اطفاء حریق محسوب می شود را می توان به صورت پوشش دادن کل حجم محیط و یا بصورت موضعی در نقاط خطرخیز و یا حتی ترکیب این دو روش استفاده نمود. این سیستم جهت اطفاء حریق فضاهای بسیار کوچک مانند تابلوهای برق با حداقل حجم 2/0 متر مکعب و مجتمع های بزرگ صنعتی با حجم محیطی 000/40 متر مکعب کاربرد دارد. این سیستم 3 برابر موثرتر از گاز هالون، 6 برابر موثرتر از FM200،16 برابر موثرتر از CO2 و 40 برابر موثرتر از آرگونایت ها می باشد. به سادگی و به سرعت نصب می گردد و احتیاج به لوله کشی ندارد، در صورت تغییر در نوع کاربری سالن و یا تیغه ها و دیوارهای سالن، محل های نصب سیستم به راحتی اصلاح می گردد، و در صورت لزوم از یک مکان نصب شده به راحتی جمع آوری شده و در مکان دیگر نصب می گردد، مخازن آن تحت فشار نبوده و نشتی ندارد، تا 10 سال گارانتی سلامت مخازن پس از نصب و عدم نیاز به برنامه های نگهداری و تعمیرات را داشته و فقط نیاز به کنترل های دوره ای بسیار ساده دارد.

لازم به ذکر است که با سیستم اطفاء حریق آیروسول به دلیل انعطاف پذیری بسیار بالای سیستم ، در طراحی و نصب این امکان وجود دارد که علاوه بر محوطه داخل سالن، فضای داخل هر تابلو برق یا سیستم الکتریکی را متناسب با فضای محدود خاص خود مجهز به سیستم اطفاء حریق اتوماتیک نمود به گونه ای که در صورت بروز حادثه در هر یک از تابلو ها، رک ها یا حتی کیس کامپیوتر، فقط سیستم اطفاء حریق همان نقطه فعال شده و تخلیه گردد و از هدر رفتن مواد داخل سایر کپسول ها جلوگیری می شود.

روش پوشش مستقیم:
این روش آخرین نوآوری در مقابله با مقوله حریق می باشد که به طور ویژه جهت اطفای حریق در منبع طراحی شده است. در این روش حریق در منبع آن تشخیص داده شده و اطفاء می گردد و از انتشار آن به سایر نقاط نیز جلوگیری می شود.

در مرحله اول نقصان الکتریکی موجب وقوع حریق می گردد، البته موارد دیگری نیز می تواند حریق را ایجاد کند که ما بعنوان مثال نقصان الکتریکی را به عنوان عامل ایجاد حریق انتخاب کرده ایم.

بعد از تشخیص آتش سوزی توسط دتکتورهای متصل به کپسول، کپسول به صورت اتوماتیک فعال می گردد و تخلیه انجام می شود. ذرات جامد موجود در کپسول که ترکیبی از کربنات پتاسیم، دی اکسید کربن و نیتروژن می باشد بعد از دریافت فرمان برای تخلیه، بصورت پودر و گاز در آمده و با سرعت زیادی در فضا منتشر شده و خود را به حریق می رسانند و انتشار حریق را متوقف می سازند.

توجه: اطفای حریق توسط کپسول های اطفا حریق پایروژن بدون هیچ گونه کاهش سطح اکسیژن در محیط انجام می شود،در واقع پایروژن ضلع چهارم منشورآتش را مورد حمله خود قرار می دهد که همان جلوگیری از ادامه واکنش های شیمیایی که منجر به فعالیت آتش می شوند، است.

در این روش با حداقل آسیب به تجهیزات مواجه خواهیم شد و همچنین حداقل زمان از کارافتادگی را در پی خواهیم داشت. بنابراین در مراکز حساس توصیه می شود تا از این روش استفاده گردد.

روش پوشش جامع:
این روش ، روش متداول و سنتی جهت طراحی و نصب سیستم اطفا حریق می باشد در این روش سیستم اعلام حریق جهت تشخیص حریق در کل فضا طراحی شده و بر این اساس سیستم اطفا حریق اتوماتیک نیز برای کل فضا پی بینی می گردد.

در مرحله اول به عنوان مثال نقصان الکتریکی موجب وقوع حریق می گردد سنسورهای حرارت، دود، گاز یا شعله فعال می شوند واز این طریق سیگنال به کنترل پنل ارسال و شمارش معکوس جهت تخلیه کپسول های پایروژن آغاز می شود.

سیستم پایروژن فعال می گردد و بلافاصله حریق اطفاء می شود این روش بیشتر در مراکز داده، پست های توزیع برق،کانال کابل، ساختمان های هوشمند و اتاق های کنترل، آزمایشگاه ها،کف کاذب، سالن های تجهیزات مخابراتی، انبارهای حساس، وسایل حمل و نقل و بایگانی اسناد مورد استفاده قرار می گیرد.

نتیجه گیری

در پایان برآنیم تا موارد کاربرد، مزایا و امکانات این سیستم که موجب برتری آن نسبت به سایر سیستم های اعلام و اطفاء حریق موجود شده است و به صورت ذیل می باشد را برشماریم:

مشخصات سیستم:
زمان تخلیه: کمتر از 12 ثانیه
زمان تحریک::002/0 ثانیه
کلاسهای حریق: A, B ,C, E&F
دمای تحریک خودکار: 400 میلی آمپر

مزایا و امکانات:
کم وزن و کم حجم
نصب بدون پیچیدگی و راه اندازی مجدد سریع
غیر سمی
اقتصادی و مقرون به صرفه
سه برابر موثر تر از گاز هالون 3
دوست محیط زیست
بدون نیاز به لوله کشی (برتری نسبت به واتر میست)
بدون نیاز به مخازن تحت فشار (برتری نسبت به FM200)

موارد کاربرد:

1- اتاق کامپیوتر

2- سیستم توزیع برق و تابلو های برق

3- اتاق ژنراتور

4- کف کاذب

5- اتاق سرور و رک سرور کامپیوتر

6- انبار

7- کابین مخابراتی

8- اتاق کنترل

9- ماشین

10- صنایع نفت و گاز

11- بنادر و کشتیرانی


شرکت بومرنگ رایانه  با بهره گیری از متخصصین و تیم فنی خود و  با بکارگیری  جدیدترین استانداردهای ایمنی جهانی مبتنی بر BS و NFPA آماده ارائه  خدمات مشاوره، طراحی، فروش و اجرای  پروژه های اطفاء و اعلان حریق با در نظر گرفتن نوع کاربری پروژه، شرایط اقلیمی و بودجه به مشتریان می باشد. کلیه محاسبات بر اساس قوانین و استانداردهای ملی و بین المللی انجام می شود و تمامی پروژه ها اجرا شده توسط این شرکت  قادر به دریافت تاییده از سازمان آتشنشانی خواهند بود.

کلیه لوازم و تجهیزات سیستم های  مورد استفاده در پروژه های این شرکت بوسیله کارخانجات  درجه یک اروپایی  و تحت استانداردهای LPCB و BS انگلستان، Vds آلمان، UL آمریکا و EN اروپا  و ASTM طراحی، ساخته و مونتاژ می شوند. همگی این محصولات دارای ضمانتنامه و تعهد خدمات پس از فروش نیز می باشند. شرکت بومرنگ رایانه با بهره گیری از توانایی های تیم بازرگانی و همچینین دفاتر خود در خارج از کشور قادر به تهیه قطعات یدکی و خدمات پس از فروش این محصولات در ایران می باشد.